Erdély térkép Bánság Bihar Szatmár Máramaros Szilágyság Beszterce Mezőség Kalotaszeg Aranyosszék Kenyérmező Erdélyi-Hegyalja Küküllő-mente Királyföld (Szászok földje) Marosszék Udvarhelyszék Sóvidék Gyergyó Gyimesek Csík Háromszék Olténia Munténia Dobrudzsa Moldva Bukovina Erdély

Települések alfabetikus sorrendben

Erdély - Partium

Szilágyság (Sălaj)

A Szilágyság Románia északnyugati részén, a Szamos folyó két oldalán elhelyezkedő dombság. Az Érmelléki-hegységgel és a Szilágysági-Bükk hegységgel együtt a Szilágysági-dombvidék részét képezi.

Északról a Szilágysági-Bükk hegység, keletről a Lápos folyó, délről a Meszes-hegység és a Réz-hegység, nyugatról az Érmellék és az Érmelléki-hegység (Érszőlősi-dombság) határolják.

Felépítése üledékes kőzet, mészkő.

Részletek...

Utazásaink a Szilágyságban:

Felkeresett tájegységek, települések, látnivalók:

Almásgalgó, Sárkányok kertje

Almásgalgó (Gâlgău Almaşului)

Almásgalgó falu Romániában, Szilágy megyében. Zsibótól délkeletre, Tihó és Kettősmező között fekvő település. Különleges látnivalója a Sárkányok kertje, amely erózió hatására létrejött homokkő alakzatok sokasága.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Bányika

Bányika (Baica)

Bányika település Romániában, Szilágy megyében, Zilahtól délkeletre. A Meszes-hegység keleti oldalán, az Almás vizének bal oldalán, Almásrákos és Hidalmás között fekvő település.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Zilah

Zilah (Zalău)

Zilah megyei jogú város Romániában Szilágy megyében, Kolozsvártól 86 km-re északnyugatra. A Zilah-patak két partján fekszik. A 20. században Vártelek (Ortelec) falut csatolták hozzá, ma Felsőnyárló (Stâna) is hozzá tartozik.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Kezdőlap Levél a honlap tulajdonosának Utazások főoldal Oldaltérkép
Design: BSZ Stúdió