Erdély térkép Bánság Bihar Szatmár Máramaros Szilágyság Beszterce Mezőség Kalotaszeg Aranyosszék Kenyérmező Erdélyi-Hegyalja Küküllő-mente Királyföld (Szászok földje) Marosszék Udvarhelyszék Sóvidék Gyergyó Gyimesek Csík Háromszék Olténia Munténia Dobrudzsa Moldva Bukovina Erdély

Települések alfabetikus sorrendben

Erdély

Partium

A Partium a mai Románia legnyugatibb részén található történelmi, földrajzi terület.

Az elnevezés a középkori latin dominus partium regni Hungariae azaz „Magyarország részeinek ura” kifejezésből származik, és arra a néhány kelet-magyarországi vármegyére utal, amelyek Magyarország három részre szakadása után az erdélyi fejedelem uralma alá kerültek.

A Partiumot olykor magyar nevén „Részek”-ként is említik.

A Partium nem a történelmi Erdély része, attól különálló terület, amely közigazgatásilag hol Erdélyhez, hol Magyarországhoz, hol a Habsburg Birodalomhoz tartozott.

A mai román felfogás szerint ugyanakkor a Partium területét is a tágabb értelemben vett Erdély (románul Transilvania) részének tekintik.

Utazásaink a Partiumban:

Felkeresett tájegységek, települések, látnivalók:

Mézgedi cseppkőbarlang

Bihar (Bihor)

A Tiszántúl keleti peremén, illetve az Alföldet Erdélytől elválasztó sávban a Berettyó, a Sebes- és a Fekete-Körös völgyében, a síkság és a hegyvidék találkozásánál fekszik. Bihar régió három részre tagolódik, ...

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Szatmárnémeti

Szatmár (Satu Mare)

Szatmár megye Románia északnyugati részén helyezkedik el. A mai Partium (Részek) területéhez tartozik, noha történelmileg nem volt annak része. Székhelye a 113 688 lakosú Szatmárnémeti.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Almásgalgó, Sárkányok kertje

Szilágyság (Sălaj)

Szilágyság Románia északnyugati részén, a Szamos folyó két oldalán elhelyezkedő dombság. Az Érmelléki-hegységgel és a Szilágysági-Bükk hegységgel együtt a Szilágysági-dombvidék részét képezi.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Kezdőlap Levél a honlap tulajdonosának Utazások főoldal Oldaltérkép
Design: BSZ Stúdió