Erdély térkép Bánság Bihar Szatmár Máramaros Szilágyság Beszterce Mezőség Kalotaszeg Aranyosszék Kenyérmező Erdélyi-Hegyalja Küküllő-mente Királyföld (Szászok földje) Marosszék Udvarhelyszék Sóvidék Gyergyó Gyimesek Csík Háromszék Olténia Munténia Dobrudzsa Moldva Bukovina Erdély

Települések alfabetikus sorrendben

Erdély - Partium

Bihar (Bihor)

A Tiszántúl keleti peremén, illetve az Alföldet Erdélytől elválasztó sávban a Berettyó, a Sebes- és a Fekete-Körös völgyében, a síkság és a hegyvidék találkozásánál fekszik.

Ma a történelmi Bihar vármegye nagyobbik fele a Partiumban található, közel egyharmad részén pedig Hajdú-Bihar és Békés megye osztozik.

A régióban a magyarság zöme Nagyszalonta térségében, a Berettyó mente falvaiban, az Érmellék településein valamint Nagyváradon él.

Részletek...

Utazásaink Biharban:

Felkeresett tájegységek, települések, látnivalók:

Belényes

Belényes (Beiuş)

Belényes municípium rangú város Romániában, Bihar megyében, a Fekete-Körös partján. Rézbányától 30 km, Nagyváradtól 60 km, Várasfenestől 3 km-re északkeletre fekszik. A ma román kisváros a Fekete-Körös-völgyi magyarság kulturális központja.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2 3
Belényesi-medence

Belényesi-medence

A Belényesi-medence a Királyerdő (Pădurea Craiului), a Bihari-havasok (Munţii Bihorului) és a Béli-havasok (Codru-Moma) között található. Az itt elterülő Fekete-Körös völgyének két jól elkülöníthető része van: a Felsővölgy, vagy Belényesi-medence, és az Alsóvölgy.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbumok 1 2 3 4 5
Béli-hegység

Béli-hegység (Munţii Codru-Moma)

A Béli-hegység az Erdélyi-középhegység vagy más néven Erdélyi-szigethegység része. A Bihar-hegység legtekintélyesebb nyugati oldalága, a Fekete- és a Fehér-Körös által közrefogott Zarándi- és Belényesi-medence fölé „Sasbércszerűen” kiemelkedő hegység.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbumok 1 2 3 4
Biharfüred

Biharfüred (Stâna de Vale)

A Bihar-hegység legismertebb üdülő-pihenőhelye. Régen a belényesi görög katolikus püspökség birtokát képező pihenőhely volt, ma kiépített üdülőtelep. Télen 5-6 hónapig síelésre alkalmas hó borítja a közvetlen környékén kiépített sípályákat.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2
Bihar-hegység

Bihar-hegység (Munţii Bihorului)

Az Erdélyi-Szigethegység központi magja. Északon a Réz-hegység és a Meszes-hegység, keleten a Gyalui-havasok, délen az Erdélyi-Érchegység és a Zarándi-hegyek, nyugaton pedig a Béli-hegység és a Király-erdő határolja.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbumok 1 2 3
Biharrósa, a zenész molnár

Biharrósa (Roşia)

Biharrósa falu Romániában, Bihar megyében, a Király-erdő déli oldalán, Biharkaba és Vársonkolyos között. Legfontosabb látnivalója a fából készült, még ma is működő vizimalom a falu szélén.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2
Boga-völgye

Boga-völgye (Valea Boga)

A Boga-völgy az azonos nevű forrásból indul ki, melyet nemcsak tekintélyes vízhozama, hanem a fölötte tornyosuló Boga-kövek is a környék egyik jelképévé avatnak. A Bihar-hegység talán legfestőibb nyaralóövezete.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Borz

Borz (Borz)

Borz falu Romániában, Bihar megyében, a Béli-hegység alatt, a Fekete-Körös bal partján, Belényesszentmiklós és Belényesújlak között. A település közelében folyik a Béli-hegységben eredő Vale Morilor nevű patak.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2
Csarnóháza

Csarnóháza (Bulz)

Csarnóháza település Romániában, Bihar megyében, a Réz-hegység alatt, a Jád völgyében. A Jád és a Sebes-Körös völgyének összeszögelésénél, a Nagyvárad-Kolozsvár-i vasútvonal közelében, Királyhágó-tól délre fekvő községközpont.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2
Dézna

Dézna (Dezna)

Dézna falu Romániában, Arad megyében, Borossebestől 10 km-re északkeletre. A település 205 m-es tengerszint feletti magasságon, a Béli-hegység lábánál fekszik.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Élesd

Élesd (Aleşd)

Élesd város Romániában, Bihar megyében, Románia nyugati részén, az Erdélyi-szigethegység északi peremén. A Rév-Báród-i medencében helyezkedik el, melyet délen a Király-erdő, északon a Réz-hegység határol, és a két hegység között a Sebes-Körös ...

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 2 1
Halmágycsúcs

Halmágycsúcs (Vârfurile)

Halmágycsúcs település Romániában, Arad megyében, Peleskefalva és Nagyhalmágy közt, a Fehér-Körös közelében. Aradtól 128 km-re található, a Bihar-hegység és a Béli-hegység lábánál.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbumok 1 2
Jádremete

Jádremete (Remeţi)

Jádremete falu Romániában, Bihar megyében, a Jád-patak völgyében, annak jobb partján, Barátka és Csarnóháza között.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2 3
Jád-völgye

Jád-völgye (Valea Izvorului)

Partiumban Csarnóháza alatt ömlik egybe a Körössel a Jád. A Jád szűk hegytorkokba ágazott medrében számtalan vízeséssel bukdácsolva, rövidebb útján éri utól a Köröst. A Jád völgye - a DJ108J jelzésű úttal egészen Biharfüredig vezet.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2 3
Kalugyer

Kalugyer (Călugări)

Kalugyer falu Romániában, Bihar megyében, a Fekete-Körös mellett. Vaskohtól délre, Vaskohszohodoltól délkeletre fekvő település. Határában fakad az Izbuk, vagy Dagadóforrás néven ismert időszaki forrás.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2
Kerpenyed

Kerpenyéd (Cărpinet)

Kerpenyéd település Romániában, a Partiumban, Bihar megyében. A Bihar-hegység alatt, a Fekete-Körös és a Kristyor patak mellett, Vaskoh délkeleti szomszédságában fekvő település.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Király-erdő

Király-erdő (Munţii Pădurea Craiului)

A Király-erdő vagy Király-erdő hegység középhegység a romániai Bihar megye keleti részén, a Partiumban, az Erdélyi-középhegység északnyugati területén. A mintegy 1150 négyzetkilométernyi Király-erdő az Erdélyi-középhegység északnyugati vonulata.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbumok 1 2 3 4 5 6 7
Király-hágó

Király-hágó (Pasul Craiului)

A Király-hágó (más néven Erdély kapuja) a Réz-hegységben, Kolozs és Bihar megye határán, Királyhágó és Báródsomos települések között, 582 méter magasságban található hágó.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbumok 1 2
Kisjenő

Kisjenő (Chişineu-Criş)

Kisjenő város Arad megyében, Nagyszalontától délre, Nagyzerénd és Erdőhegy között fekszik, Aradtól 42 km-re. Arad megye kisvárosai köze tartozik.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbumok
Kiskoh

Kiskoh (Chişcău)

Kiskoh falu Romániában, Bihar megyében. A Bihar-hegységben, Vaskohtól északkeletre, Vaskohsziklástól 7 km-re északkeletre fekszik. Közigazgatásilag a tőle 4 km-re északra fekvő Vasaskőfalvához tartozik.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbumok 1 2
Kisszegyesd

Kisszegyesd (Sighiştel)

Kisszegyesd település Romániában, a Partiumban, Bihar megyében, Nagyváradtól 90, Dévától 110 km-re található a 75-ös főút mentén. A Bihar-hegység alatt, a Fekete-Körös egyik ága mellett, Vaskohsziklástól keletre fekvő település.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Körösgégény

Körösgégény (Gheghie)

Körösgégény (1910-ig Gégény) község Romániában, Bihar megyében. Nagyváradtól keletre 49 kilométerre fekszik, az 1-es számú főút mentén. A Király-erdő és a Réz-hegység közé ékelődő Báródság vidékén, a Sebes-Körös jobb partján, a Báródi-patak...

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2
Köröstárkány

Köröstárkány (Tărcaia)

Köröstárkány falu Romániában, Bihar megyében. A Fekete-Körös partján, Nagyváradtól 65 kilométerre délkeletre, Belényestől 4 kilométerre délre helyezkedik el. Köröstárkány a Fekete-Körös menti települések közül a legmagyarabb.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Magyarremete

Magyarremete (Remetea)

Magyarremete, 1910-ig Remete község Romániában, Bihar megyében. Belényestől 8 km-re északra, a Belényesi medencében, a meziádi patak mellett fekszik. Lakosságának 16 %-a magyar nemzetiségű.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum1 2 3
Menyháza

Menyháza (Moneasa)

Menyháza, 1910-ig Monyásza (románul Moneasa) falu Romániában, Arad megyében. Borossebestől 14 km-re északkeletre, a Béli-hegységben, a Monyásza-patak partján fekszik.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Mezőtelegd

Mezőtelegd (Tileagd)

Mezőtelegd falu és községközpont Romániában, Bihar megyében. Nagyváradtól 18 km-re keletre, a Sebes-Körös bal partján, a nagyvárad–kolozsvári főút mellett fekszik.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Mézged

Mézged (Meziad)

Mézged falu Romániában, Bihar megyében, a Király-erdő és a Bihar-hegység között, a Jád-folyótól nyugatra, Kisbelényes fölött. Legfőbb látnivalója a Mézgedi-cseppkőbarlang.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Nagyszalonta

Nagyszalonta (Salonta)

Nagyszalonta város Romániában, Bihar megyében. Nagyváradtól 38 km-re délnyugatra, a Kölesér partján fekszik, Nagyvárad - Arad - Temesvár országúton, 14 km-re a román-magyar országhatártól.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2 3
Nagyvárad

Nagyvárad (Oradea)

Nagyvárad a romániai Bihar megye székhelye, megyei jogú város a Partiumban, a Körösvidéken, a Sebes-Körös partján. A város a Sebes-Körös partjain és a váradi dombságok alatt fekszik.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2
Rév, falu központ

Rév (Vadu Crişului)

Rév falu Romániában, Bihar megyében. Községközpont Nagyvárad és Kolozsvár között, Nagyváradtól 51 km-re. A település 280-370 m-es tengerszint feletti magasságon, a Király-erdő mészkőtömbjeinek lábainál, a Sebes-Körös partján fekszik.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2
Révi-szoros

Révi-szoros (Cheile Vadu Crişului)

A Királyerdő-hegység északi peremén, Körösrév és Vársonkolyos között találhatjuk a Sebes-Körös által a mészkősziklába vájt festői szépségű Révi-szorost. A szurdokvölgy hosszúsága 5 kilométer.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Szegyesd-völgye

Szegyesd-völgye (Valea Sighiştelului)

A Szegyesdi völgy a barlangászok paradicsoma, egy rendkívül hangulatos patak-völgy Kisszegyesd határában. A patak mentén a forrás felé sétálva egymás után tűnnek fel mellettünk a völgy csodái.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Tenke

Tenke (Tinca)

Tenke község Romániában, Bihar megyében. Nagyváradtól 40 km-re délre, a magyar határ közelében, a Fekete-Körös mellett fekszik.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2
Tenkegörbed

Tenkegörbed (Gurbediu)

Tenkegörbed település Romániában, a Partiumban, Bihar megyében. Nagyváradtól délre, Nagyszalontától keletre a Gyepes-ér mellett fekszik.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Vaskoh

Vaskoh (Vaşcău)

Vaskoh város Romániában, Bihar megyében. A megye déli részén, Nagyváradtól 90 kilométerre délkeletre, a Bihar-hegység nyugati és a Béli-hegység keleti lábánál, a Fekete-Körös jobb partján található.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Vaskohsziklás

Vaskohsziklás (Ştei)

Vaskohsziklás város Bihar megye délkeleti részén, Romániában. Vaskohtól és Diófástól 10 kilométerre, Belényestől 20 kilométerre fekszik. Területe 657 hektár. Trianonig Bihar vármegye Vaskohi járásának része volt.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Vaskohszohodol

Vaskohszohodol (Izbuc)

Vaskohszohodol, 1910 és 1919 között Vaskohaszód (románul korábban Sohodol) falu Romániában, Bihar megyében. Vaskohtól öt kilométerre délre, a Béli-hegység keleti lejtőjén fekszik.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2
Várasfenes

Várasfenes (Finiş)

Várasfenes falu Romániában, Bihar megyében, Belényestől 3 km-re délnyugatra a Fekete-Körös bal partján. A Béli-hegység lábánál, a Fenesi-patak mentén, dombok közt terül el.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbumok 1 2 3
Vársonkolyos

Vársonkolyos (Şuncuiuş)

Vársonkolyos község Romániában, Bihar megyében, a Király-erdő hegység északi peremén, a Sebes-Körös szurdokvölgyében.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbumok 1 2 3 4
Kezdőlap Levél a honlap tulajdonosának Utazások főoldal Oldaltérkép
Design: BSZ Stúdió