Erdély térkép Bánság Bihar Szatmár Máramaros Szilágyság Beszterce Mezőség Kalotaszeg Aranyosszék Kenyérmező Erdélyi-Hegyalja Küküllő-mente Királyföld (Szászok földje) Marosszék Udvarhelyszék Sóvidék Gyergyó Gyimesek Csík Háromszék Olténia Munténia Dobrudzsa Moldva Bukovina Erdély

Települések alfabetikus sorrendben

Erdély - Történelmi Erdély

Aranyosszék

Aranyosszék az Erdélyi-medence nyugati részén, a tágabban értelmezett Erdély középső részén fekszik, Kolozsvártól délre (35 km), Marosvásárhelytől nyugatra (65 km).

Határai: északon és keleten az Aranyos völgye, délen a Maros, nyugaton a Torockói-hegység.

Területe 349,88 km².

Kiterjedése kelet-nyugat irányban 28 km, észak-dél irányban 17 km.

Aranyosszék egyike volt a székely székeknek, vagyis a történelmi Székelyföld közigazgatási egységeinek. Az 1876-os megyerendezés során szűnt meg, amikor beolvasztották Torda-Aranyos vármegyébe.

Utazásaink Aranyosszéken:

Felkeresett tájegységek, települések, látnivalók:

Aranyos-völgye

Aranyos-völgye (Valea Arieşului)

Az Aranyos-völgye képezi az ország leghosszabb szorosát. Jellemzőek a vidékre a virágos rétek, a vízesések, a barlangok és a rendkívüli népművészeti értékek. Szentmihályfalváról jutunk be a festői szépségű, színesfémekben gazdag folyóvölgybe...

Részletek...
Fotóalbum kapcsolódó oldala 1 2
Kőköz

Kőköz (Cheile Poienii)

A Kőköz szépséges sziklaszoros a Bihar-hegységben, Torockó - Nagyenyed között, Torockógyertyános község után, Torockószentgyörgy község előtt. A természeti szépségekben gazdag szikla-szoros több mint 2 km hosszú

Részletek...
Fotóalbum kapcsolódó oldala...
Nagylupsa

Nagylupsa (Lupşa)

Nagylupsa, 1911-ig Lupsa, falu Romániában, Erdélyben, Fehér megyében. Az Erdélyi Szigethegységben, a Mócvidéken, Tordától hetven kilométerre nyugatra, Topánfalvától tizenegy kilométerre keletre, az Aranyos bal partján fekszik.

Részletek...
Fotóalbum kapcsolódó oldala...
Székelykő

Székelykő (Piatra Secuiului)

A Székelykő egy kopár hegycsúcs Torockótól keletre, a Torockói-hegység része. A szikla nevének eredete a tatárjárás idejére tehető: az ostrom alól a falut kézdi székelyek mentették fel, akik ennek fejében megkapták a hegytetőn akkoriban álló várat.

Részletek...
Fotóalbum kapcsolódó oldala...
Torda

Torda (Turda)

Torda város, municípium Romániában Kolozs megyében. Kolozsvártól 32 km-re délkeletre a Rákos-patak és az Aranyos folyó összefolyásánál épült. Az egykori Torda vármegye, majd Torda-Aranyos vármegye székhelye volt.

Részletek...
Fotóalbum kapcsolódó oldala...
Tordai-hasadék

Tordai-hasadék (Cheile Turzii)

A Tordai-hasadék mészkő-hasadék a Torockói-hegységben, Erdélyben, nem messze Torda városától. 1938 óta védett terület. A legenda szerint Szent Lászlónak köszönhető a kialakulása, aki Torda mellett harcolt a kunokkal.

Részletek...
Fotóalbum kapcsolódó oldala 1 2
Torockó

Torockó (Rimetea)

Torockó község Romániában Fehér megyében. Egykori bányászváros, a Székelykő hármas csúcsa alatt, lakói betelepült székelyek. A település Erdély legnyugatibb székely végvára, és talán egyik legszebb faluja.

Részletek...
Fotóalbum kapcsolódó oldala 1 2
Torockói-hegység, Székelykő

Torockói-hegység (Munţii Trascăului)

A Torockói-hegység avagy Torockói-havasok az Erdélyi-szigethegység délkeleti része, az Erdélyi-érchegység északkeleti nyúlványa. Főleg az Aranyos és a Maros völgye között fekszik, de északkeleti vége Tordától északra már a Mezőségre fut ki.

Részletek...
Fotóalbum kapcsolódó oldala 1 2
Torockószentgyörgy

Torockószentgyörgy (Colţeşti)

Torockószentgyörgy falu Romániában, Fehér megyében, Nagyenyedtől 19 km-re északnyugatra. A falutól keletre levő Székelykő Várkő nevű magaslatán állnak várának csekély romjai.

Részletek...
Fotóalbum kapcsolódó oldala...
Verespatak

Verespatak (Roşia Montana)

Verespatak község Romániában, Fehér megyében, Topánfalvától 14 km-re délkeletre. Ősi aranybányász település.

Részletek...
Fotóalbum kapcsolódó oldala...
Kezdőlap Levél a honlap tulajdonosának Utazások főoldal Oldaltérkép
Design: BSZ Stúdió