Erdély térkép Bánság Bihar Szatmár Máramaros Szilágyság Beszterce Mezőség Kalotaszeg Aranyosszék Kenyérmező Erdélyi-Hegyalja Küküllő-mente Királyföld (Szászok földje) Marosszék Udvarhelyszék Sóvidék Gyergyó Gyimesek Csík Háromszék Olténia Munténia Dobrudzsa Moldva Bukovina Erdély

Települések alfabetikus sorrendben

Erdély

Történelmi Erdély (Transilvania)

A történelmi Erdély vagy Belső-Erdély egy 300-480 méterrel a tengerszint felett levő fennsíkot, az úgynevezett Erdélyi-medencét foglalja magába a körülötte emelkedő hegyvonulatokkal.

A történelmi Erdély az egykori Magyar Királyságon belül bizonyos önállósággal rendelkezett. Itt a legnagyobb ma a magyarok aránya Románián belül. Hivatalos nyelv a román.

Területe 57 000 km²

Részletek...

Utazásaink a Történelmi Erdélyben:

Felkeresett tájegységek, települések, látnivalók:

Torockó

Aranyosszék

Aranyosszék az Erdélyi-medence nyugati részén, a tágabban értelmezett Erdély középső részén fekszik, Kolozsvártól délre (35 km), Marosvásárhelytől nyugatra (65 km). Egyike volt a székely székeknek, vagyis a történelmi Székelyföld közigazgatási egységeinek.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2
Beszterce

Beszterce régió (Bistriţa)

Beszterce-Naszód vármegye közigazgatási egység volt Magyarország erdélyi részében 1876 és 1918, majd 1940 és 1945 között. Területe ma Románia része, annak északi részén helyezkedik el.

Részletek...
Gyimesbükk

Csángóföld (Ceangăii)

A csángó népelnevezés a moldvai magyarság összefoglaló neve, de más Kárpát-medencében élő népcsoportokat is jelölnek ugyanezzel a kifejezéssel. Tulajdonképpen a csángó népnév azokat a személyeket jelöli, akik magyar eredetűek, de...

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Nagyenyed, a Bethlen kollégium pincéje

Erdélyi-Hegyalja

Nagyenyed és Gyulafehérvár vidéke, régi történeti borvidék. Mindig az Erdélyi-medence egyik legnevesebb szőlőtermő vidéke volt. Több kiváló borral dicsekedhet a régió.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Kalotaszegi szoba

Kalotaszeg (Ţara Călatei)

Kalotaszeg tájegység Romániában, részben Erdélyben, a valamikori Magyar Királyság területén, Kolozsvártól nyugatra. Erdély kisebbik magyarok lakta tömbje, több száz éves népi hagyományok bölcsője. Elnevezését a honfoglaló magyarok itt letelepedett Kalota...

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum 1 2 3
Vajdahunyad, Vár

Kenyérmező (Câmpul Pâinii)

Kenyérmező Dél-Erdély területén, Királyföldön, Szászsebes és Szászváros között elhelyezkedő nagy kiterjedésű vidék. Nevét a Kudzsiri-patak régi Kenyér nevéről kapta. A vidéken régen szászok is éltek, ma már leginkább románok lakják.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Segesvár

Királyföld (Szászok földje)

Királyföld (románul Pământul Crăiesc) a Nagy-Küküllő és az Olt közötti történelmi tájegység neve. Szászföld vagy Szászok földje néven is említik. Régebben Tulajdonnak és Fiskális földnek is hívták.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Körösfeketetó

Körösfeketetó (Negreni)

Körösfeketetó község Romániában, Kolozs megyében, a híres feketetói vásár színhelye. A Sebes-Körös két partján fekszik és az E60-as európai út szeli át. Északon Szilágy megyével szomszédos, keleten Csucsa községgel, nyugaton Bihar megyével.

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbum...
Csíksomlyó

Székelyföld (Ţinutul Secuiesc)

Székelyföld alatt az erdélyi történelmi székely székek területét értjük. Erdély történelmi-etnográfiai régiói közül jelenleg csak itt vannak a magyar anyanyelvűek többségben (2002-ben arányuk 71,4% volt).

Részletek...
Kapcsolódó fotóalbumok 1 2 3
Kezdőlap Levél a honlap tulajdonosának Utazások főoldal Oldaltérkép
Design: BSZ Stúdió