Erdély Bánság Bihar Szatmár Máramaros Szilágyság Beszterce Mezőség Kalotaszeg Aranyosszék Kenyérmező Erdélyi-Hegyalja Küküllő-mente Királyföld (Szászok földje) Marosszék Udvarhelyszék Sóvidék Gyergyó Gyimesek Csík Háromszék Olténia Munténia Dobrudzsa Moldva Bukovina Erdély

Települések alfabetikus sorrendben

Erdély - Partium - Bihar - Bihar-hegység

Szegyesd-völgye (Valea Sighiştelului)

A Szegyesdi völgy a barlangászok paradicsoma, egy rendkívül hangulatos patak-völgy Kisszegyesd határában.

A patak mentén a forrás felé sétálva egymás után tűnnek fel mellettünk a völgy csodái.

Több, mint 100 barlang nyílik a meder két oldalán, és persze akad köztük néhány komolyabb sziklaorom is.

Térkép:

Szegyesd-völgye
Szegyesd-völgye Szegyesd-völgye Szegyesd-völgye Szegyesd-völgye Szegyesd-völgye Szegyesd-völgye Szegyesd-völgye Szegyesd-völgye

Szegyesd völgye

A Bihar hegység nyugati oldalán elhelyezkedő Szegyesd völgy, a maga több mint száz barlangjával és a völgyet lezáró csodálatos szépségű, helyenként mindössze egy méter széles Schmidl kőközzel, az Erdélyi Szigethegység egyik legszebb helyszíne.

A Fekete-Körösbe torkolló Szegyesd patak híres völgyébe Kisszegyesd faluból érdemes indulni. Innen már látszanak a fehérlõ mészkõsziklák. A falu végében levő kempingnél érdemes az autót hagyni, hiszen csak gyalogosan lehet a völgyet bejárni. Az út a patak mentén halad, de hol az egyik, hol a másik oldalán, úgyhogy párszor át kell kelni a patakon. Még alacsony vízállásnál is majdnem biztosan vizes lesz a bakancs!

A falutól kb. nyolc kilométer hosszú völgy fokozatosan szűkül a folyás iránnyal szemben haladva.

A völgy több mint 200 kisebb-nagyobb barlanggal várja a kalandra vágyókat.

Az első barlang a falu vízellátását szolgálja, a karsztvíz egy másik forrás vizével kiegészítve egy vezetéken jut el a házakba. A többi barlang nyitott, szabadon látogatható, emiatt sajnos csepköveket már nem sokat láthatunk bennük. Viszont rengeteg denevérnek adnak otthont ezek a barlangok.

 

Néhány a barlangok közül:

A falu végén van a Somhegyi barlang, a szoros bejáratnál, jobb oldalon van a Varnica barlang. Feljebb a bal parton húzódik meg a Híd barlang.

Tovább haladva, a baloldalon látható a Piatra Lungă szirt, vele szemben van az egyik Rossz völgy. A Gárnica vízkitörésen túl van a K. Nagy Sándor barlang, feljebb pedig a Zvârlişul Corbeştilor.

Feljebb a bal parton tátong a Sárkány-lyuk hatalmas bejárata. A soron következő sziklafal falában van a Szűz-lyuk barlang. Tovább haladunk és egy vad részen van a Pisolka barlang, majd a Sodolului Chifului patakon túl egy ösvény visz fel a Magura és Semsey barlangokhoz.

A Szoros-nak nevezett hely után húzódik meg a Kolibi dombban a Nagy barlang. A Blidaru patakon van a Răsuflătoarea Blidarului barlang.

A legismertebb barlangok a József Nádor és a Semsey barlangok (Coliboaia).

 

A völgy legnagyobb és legszebb barlangja a József Nádor barlang.

A József fõherceg-barlanghoz (Magura-barlang) a kék háromszög jelzést követve juthatunk el. A barlang szépségeinek védelmére épített vasrácsos kapu többnyire fel van törve, de nem árt a faluban érdeklõdni a hivatalos õrnél a kulcs után. A barlang látogatása eléggé könnyû, csak világítóeszközre van szükség. Ne feledjük azonban, hogy a barlang védetté van nyilvánítva, így ha kulcs nélkül jutunk is be, tartsuk tiszteletben e csodás világ íratlan törvényeit (a cseppkövek csak az eredeti állapotukban szépek, ne vigyük haza emlékbe, hadd gyönyörködjenek benne mások is).

A Palczer féle útikönyv ezt írja: "A barlang hírnevét elsősorban igen értékes cseppkőképződményeinek köszönheti, amelyek igen szerencsés körülmények miatt máig fennmaradtak. A jobbra nyíló keleti járat különösen gazdagon díszített ága a barlangnak. A fő folyosója is kitágul, ahol monumentális képződményeket csodálhatunk meg, ilyenek az Oszlopok terme, az Óriások csarnoka, a Dóm és még sok más, híresebbnél híresebb látnivaló. A barlangot már 1884.ben részletesen leírták, s feltételezetten már sokkal régebben ismerték a helyiek is, akik hajdan sárkányokat véltek lakóinak és nem merészeltek bemenni."

Ha a barlangtól a kék jelzésen folytatjuk utunkat, a Bak-hát csúcsáig érünk, majd a piros sáv jelzésen a Rozsda-szakadék érintésével érünk be az országútra. Ez az út kb. 4 órát vesz igénybe.

Ha a barlangtól visszaereszkedünk a patakhoz és azon felfelé haladunk, egy szűk szorosba érünk, a Schmidt-kõközbe. Ez a völgy legfelső szakasza. Itt a már alig csordogáló, helyenként kövek közt eltűnő csermely meredek sziklafalak közt halad, helyenként egy méternél is keskenyebb völgyben.

 

 

Szegyesd szoros

A Szegyesd völgy felső szakaszának szorosa 350-400 méteren terül el.

Megtekintéséhez a Sodolul Chifului patakon túl is követjük a patak vonalát, és elhaladunk egy a kőomlás alatt csörgedező patak mellett. 80 m-re a kőomlástól megváltozik a patak kinézete. Falai merőlegesekké válnak. Vad kanyon hangulatát idézik, a falak közti távolság helyenként 2 méterre csökken. A fejünk fölé hajló sziklák egy hosszú alagút benyomását keltik.

Egy baloldali kőomláson érkezik a Koliboaja patak, a Szegyesd patak első vízforrása, ugyanis feljebb, a meder száraz.

A sziklák hűvös lehelete egyre érezhetőbbé válik, a szoros még szűkebbé válik, a falak pedig 30 méteresek. A látóhatár egy vékony sávra korlátozódik, a fény pedig csupán a felsőbb, moha fedte régiókat világítja meg.

A völgy végén, a sziklaszoros egészen összeszűkűl, a két kézzel át lehet érni a két falát.

A szorosnak hírtelen vége szakad, egy 7 m magas ugrató állja utunk, amelyen túljutni megfelelő felszerelés nélkül lehetetlen. Innen csak profi sziklamászók juthatnak tovább.

Az ugrató aljában kicsiny tavacska alakul ki, ám esős időben hatalmas vízesés zúdul le itt. Az ugartó felett látszik a mindössze 1 m széles Szegyesd-kanyon, de elérhetetlen. Az övezet hihetetlenül vad.

 

 

 

Kapcsolódó képgalériák:

Bihari kirándulás 2008.

Kezdőlap Levél a honlap tulajdonosának Utazások főoldal Oldaltérkép
Design: BSZ Stúdió