Erdély Bánság Bihar Szatmár Máramaros Szilágyság Beszterce Mezőség Kalotaszeg Aranyosszék Kenyérmező Erdélyi-Hegyalja Küküllő-mente Királyföld (Szászok földje) Marosszék Udvarhelyszék Sóvidék Gyergyó Gyimesek Csík Háromszék Olténia Munténia Dobrudzsa Moldva Bukovina Erdély

Települések alfabetikus sorrendben

Erdély - Történelmi Erdély - Aranyosszék

Torockószentgyörgy (Colţeşti)

Torockószentgyörgy falu Romániában, Fehér megyében, Nagyenyedtől 19 km-re északnyugatra.

Közigazgatásilag Torockóhoz tartozik.

Lakossága 2002-ben: 611 fő, ebből magyar 601 fő

Térkép:

Torockószentgyörgy
Torockószentgyörgy Torockószentgyörgy Torockószentgyörgy Torockószentgyörgy

Történelme

Torockószentgyörgy határában, a falutól mindössze két kilométerre találhatók Erdély egyik legimpozánsabb középkori várának romjai. Meredek sziklafalakkal emelkedik a Havas-patak völgye fölé a Székelykő Várkő nevű magaslatán.

A völgy lapályáról a 200 méteres szintkülönbség a sziklafalak meredeksége, de komorsága miatt sokkal többnek látszik, a vár megközelíthetetlennek tűnik. Ez a látszólagos megközelíthetetlenség, a vár fokáról a falura nyíló kilátás késztette a népi hiedelmet arra, hogy a várat óriások építményének tekintse, ahonnan a falu lakói játékszereknek tűnnek.

 

A vár az Ákos nemzetséghez tartozó Thoroczkay család történetével fonódik össze.

Az Árpádházi királyok idejében a Székelykő gerincén egy királyi vár állt, melynek nyomait ma is fellelhetjük. A királyi várrendszer felbomlása után (az 1240-es években) a vár az Ákos nemzetség kezébe jutott, majd a székelyek betelepítése és Aranyosszék létrejötte után Thoroczkay Ehellös átadta a királyi várat a székelyeknek. Ekkor már állt a torockószentgyörgyi vár, amely menedéket biztosított a várúrnak.

 

Lakótornya 1253 és 1272 közt épült, alsó részei 1470 körül épültek.

A vár legrégebbi része a 14. századból származik: az északi bástya, a 7 m magas és 2,30 m vastag nyugati fal és keleti négyszögletes bástya, amiből napjainkra csak egy kis szöglet maradt fenn. Ennek a résznek az építtetője minden bizonnyal I. Thoroczkay Ehellös volt.

A vár déli része a 15. századból való nagyobb helyiségekkel, lovagteremmel, erkéllyel, nagyobb ablakokkal. A belső udvarokkal az akkori viszonyok szerint szinte fényűző kényelmet biztosított lakóinak.

 

Az 1514-es parasztfelkeléskor a vár a Thoroczkay család birtokát képezte. A parasztlázadás során a várat feldúlták, felégették. 1516-ban Thoroczkay Ferenc új adománylevelet kért birtokaira arra hivatkozva, hogy oklevelei elégtek. Ez az a bizonyos adománylevél volt, amelyben Torockó bányaváros lakossága és a bányák is benne foglaltattak, és ami miatt Torockó város lakói a Thoroczkay családdal 300 éven át perlekedtek: az adománylevél ugyanis szolgasorsba taszította őket.

Ezt követően a várúr a nyugati oldalon a várat megerősítő falakat építtetett.

A Thoroczkay család a Rákóczi-féle felkelést is támogatta. Emiatt viszályba került az osztrákokkal, és Tiege csapatai megtorlásul 1704-ben megostromolták és elfoglalták, majd felrobbantották a várat. Ezt a pusztítást a család már nem hozatta helyre, leköltöztek a faluba udvarházakba.

A torockószentgyörgyi vár a 18. századra elveszítette addigi őrző-védő szerepét.

 

 

 

 

Kapcsolódó képgalériák:

Román nagykörút 2007.

Kezdőlap Levél a honlap tulajdonosának Utazások főoldal Oldaltérkép
Design: BSZ Stúdió