Erdély Bánság Bihar Szatmár Máramaros Szilágyság Beszterce Mezőség Kalotaszeg Aranyosszék Kenyérmező Erdélyi-Hegyalja Küküllő-mente Királyföld (Szászok földje) Marosszék Udvarhelyszék Sóvidék Gyergyó Gyimesek Csík Háromszék Olténia Munténia Dobrudzsa Moldva Bukovina Erdély

Települések alfabetikus sorrendben

Erdély - Történelmi Erdély - Aranyosszék - Torockói-hegység

Székelykő (Piatra Secuiului)

A Székelykő egy kopár hegycsúcs Torockótól keletre, a Torockói-hegység része.

A szikla nevének eredete a tatárjárás idejére tehető: az ostrom alól a falut kézdi székelyek mentették fel, akik ennek fejében megkapták a hegytetőn akkoriban álló várat és annak környékét.

Térkép:

Székelykő
Székelykő Székelykő Székelykő Székelykő

Történelme

A hegyen korábban római őrszolgálat is működött.

Nevét az 1241-es tatárjárás után kapta, ekkor a szikla csúcsán álló várat az aranyosszéki székelyek védték a támadókkal szemben. Több hónapon keresztül ellenálltak a támadásoknak, majd a visszavonuló tatár seregek fogságából kiszabadítottak hatezer keresztény foglyot. Vitézségükért nekik adományozták a várat és környékét, innen kapta a hegy nevét.

Az egykori vár maradványai ma már alig látszanak, de a földből itt-ott még régi cserépmaradványok, pénzérmék, nyílhegyek kerülhetnek elő.

 

Székelykő

A Székelykő elhelyezkedése, alakja miatt a faluból nézve, Torockón kétszer kel fel a nap. Először pirkadatkor a kakaskukorékolással egyidőben, majd miután felkelt, hirtelen eltűnik az 1130 m magas Székelykő mögé, és aztán ismét megjelenik. Ezt Jókai Mór az Egy az Isten című regényében is megírta.

Rendkívül gazdag a növényvilága, 997 különböző növényfaj található meg itt.

A szurdok 1938 óta védett, szerepel az UNESCO természeti emlékeinek listáján is.

 

Megközelítése

Torockó faluból gyalogosan megközelíthető a hegy, a turistajelzés mentén. A templom mellől indul a kék keresztjelzés.

A jelzőtábla felhívja a figyelmünket arra, hogy nehéz út vár ránk. Az út egy sziklagörgeteges vízmosásban visz fel, ajánlatos a megfelelő öltözék, cipő és hátizsák, néha szükség van mindkét kézre a kapaszkodáshoz.

550 m szintkülönbség, de ha legyőztük, 1129 méterről olyan csodálatos kilátásban lesz részünk, hogy elfeledjük az út fáradalmait.

A Székelykő 1129 méteres csúcsát két kő jelzi.

A hegycsúcsról gyönyörű a kilátás, jó időben akár Tordáig is el lehet látni. Nyugaton a Gyalui-havasok látható, északkelet felé a Kelemen-havasok, ettől délre a Görgényi-havasok vonulata is kivehető. Látható a Torda az Aranyossal, keleten a Maros.

Lefelé más úton szokás jönni, túloldalon, fás, bokros részen keresztül.

 

Székelykő és az Ordaskő közötti völgyben fekszik Torockó, a gyönyörű kis székely-magyar falu.

 

 

 

 

Kapcsolódó képgalériák:

Erdélyi nagykörút 2006.

Kezdőlap Levél a honlap tulajdonosának Utazások főoldal Oldaltérkép
Design: BSZ Stúdió