Erdély Bánság Bihar Szatmár Máramaros Szilágyság Beszterce Mezőség Kalotaszeg Aranyosszék Kenyérmező Erdélyi-Hegyalja Küküllő-mente Királyföld (Szászok földje) Marosszék Udvarhelyszék Sóvidék Gyergyó Gyimesek Csík Háromszék Olténia Munténia Dobrudzsa Moldva Bukovina Erdély

Települések alfabetikus sorrendben

Erdély - Partium - Bihar - Király-erdő

Jád-völgye (Valea Izvorului)

Partiumban Csarnóháza alatt ömlik egybe a Körössel a Jád. A Jád szűk hegytorkokba ágazott medrében számtalan vízeséssel bukdácsolva, rövidebb útján éri utól a Köröst.

A Jád völgye - a DJ108J jelzésű úttal egészen Biharfüredig vezet. A völgyhöz a Királyhágó utáni, ugyancsak Királyhágó nevű községnél kell letérni Biharfüred/Stâna de Vale felé.

Útközben számtalan látnivaló van. Vízesések és barlangok is többek között, és nem utolsó sorban a Lesi-tó. Biharfüreden található a Csoda-forrás, ami tulajdonképpen a Jád-patak forrása.

Térkép:

Jád-völgye
Jád-völgye Jád-völgye Jád-völgye, Lesi-tó Jád-völgye Jád-völgye, hegyi út

Történelme

A Biharfüred - Királyhágó közt fekvő völgyben egykoron vasúton is el lehetett jutni Biharfüredre.

A Jád-völgyi iparvasutat a XX. század elején kezdték építeni a Sebes-Körös völgye és Remete között. Feladata a fa- ill. bauxitszállítás lett volna, de végül csak a nagy mennyiségben kitermelt fa elszállítása valósult meg rajta.

Frentiu püspök ösztönzésére 1934-ben kezdték meg a pálya hosszabbítását további 24 kilométeres szakaszon és 1935-ben így már vasúton is ellehetett jutni Biharfüredre, de csak 1954-ig, mikor is a gyors tavaszi olvadás során a síneket elmosta a víz.

A vasútvonalat aztán már soha nem állították helyre, és 1965-re a síneket is felszedték. Késõbb építették helyette az erdészeti utat.

1973-ban a Jád folyó völgyében völgyzárógátat létesítettek (28 km-re Biharfüredtõl) és így jött létre a több kilométer hosszú Lesi-tó (sok hétvégi házzal), ahol nyaranta sokan víkendeznek, pecáznak, esetleg strandolnak.

Állítólag turbinákat és kiterjedt csõhálózatot helyeztek el a föld alatt.

A gát évekkel ezelõtt történt meghibásodása folytán azonban már jócskán csökkent a duzzasztás, a tó mérete kisebb lett.

A másik, még nagyobb, 120 méteres gáttal rendelkezõ duzzasztótó, a Dregán-völgyi tó vizét nagy földalatti vezetékekben átvezetik a Jád völgyébe, hogy ott 2 erõmûben áramtermelésre használják.

 

Látnivalók

A Jád völgyében az első település Csarnóháza (Bulz), melynek közelében található a Kessler-vízöntőbarlang, több vízeséssel. A barlang pár száz méteren látogatható.

A következő falu Jádremete (Remeţi), ahol egy vízkitörést láthatunk, amely nem más mint egy, a föld alól kicsi tó formájában előbújó patak.

Továbbhaladva a 9 km hosszú Lesi-tó következik, festői környezetben.

A tavat elhagyva, utunk kb. 43. km-énél csodálható meg a Jadolina-vízesés, mely közvetlenül az út szélén, egy szűk völgyben található.

Az út végén, Biharfüreden látható a Jád forrása, az ún. Csoda-forrás.

Az útvonal majdnem teljes hosszában köves földút, hosszú menetidővel kell számolni.

 

A hatalmas, igen szép környezetben lévõ Dregán-víztározóhoz (Floroiu-tó) Jádremetén keresztül autóval is eljuthatunk Biharfüredrõl. Közelében nézhetjük meg a Kis-Sebesi vízeséseket.

 

 

 

 

Kapcsolódó képgalériák:

Jádremete nyáron 2008.

Húsvét Jádremetén 2009.

Királyerdő - Bihar-hegység - Béli-hegység 2013.

Kezdőlap Levél a honlap tulajdonosának Utazások főoldal Oldaltérkép
Design: BSZ Stúdió